Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στο Backgammon

Με απόλυτο  θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος  ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη υπό την αιγίδα της EBIF (European Backgammon Internet Federation). Η χρυσή μας πεντάδα, αποτελούμενη από τους Χρήστο Γρούτσο, Γιώργο Αυδή, Γιώργο Κλείτσα, Στέφανο Μπονάνο και Μιχάλη Προυκάκη, πρώτευσε
μεταξύ 18 εθνικών αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων, χαρίζοντας στο ελληνικό backgammon μια τεράστια διάκριση. Το backgammon είναι (με μία μικρή διαφορά σε σχέση με τη μορφή που απαντάται στα καφενεία) το γνωστό ανά το πανελλήνιο, παιχνίδι «πόρτες» στο τάβλι. Αποτελεί τη μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη μορφή ταβλιού, όπου διεξάγονται τακτικά, πολυάριθμα επαμειβόμενα τουρνουά, με κορυφαίες φυσικά διοργανώσεις, τα ετήσια Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, υπό την αιγίδα των αντιστοίχων διεθνών ομοσπονδιών.

Το πρώτο  διαδικτυακό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου, με τους αγώνες της φάσης των ομίλων, όπου η  Ελλάδα τερμάτισε μακράν πρώτη, με 27 νίκες, έναντι 23 της Κροατίας και  της Τσεχίας, που ισοβάθμισαν  στη δεύτερη θέση (προκρίθηκαν  οι πρώτοι). Ακολούθησαν κατά σειρά, οι Σουηδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Ιταλία, με τελευταία τη Λιθουανία. Στο δεύτερο όμιλο, πρώτευσε η  Αρμενία, με δεύτερη την ομάδα  του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στον  ημιτελικό εναντίον των Βρετανών, η αγωνία χτύπησε κόκκινο, αφού τη νίκη του Χρήστου Γρούτσου επί  του πασίγνωστου Raj Jansari, ακολούθησαν ήττες από τους Στέφανο Μπονάνο και Γιώργο Αυδή, με αποτέλεσμα να βρεθούμε μία ανάσα από τον αποκλεισμό. Όμως, ο Μιχάλης Προυκάκης, επεκράτησε του Gaz Tafari, εξασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον, η σκυτάλη θα έφτανε στα πιο έμπειρα χέρια του Γιώργου Κλείτσα και ο τελευταίος ολοκλήρωσε την ιστορική ανατροπή, νικώντας τον διάσημο Rick Janowski (επινοητή της ομώνυμης φόρμουλας και συγγραφέα), «τσεκάροντας» έτσι το εισιτήριο της ομάδας μας για τον μεγάλο τελικό. Εκεί, θα είχαμε για αντίπαλο την παλιά μας γνώριμη Κροατία, η οποία απέκλεισε την Αρμενία, νικώντας επίσης με 3-2, ενώ βρέθηκε να χάνει και με 2-0!

Ο τελικός  με την ομάδα της Κροατίας ήταν ένα πραγματικό θρίλερ που κρίθηκε  στην κυριολεξία σε ένα double match point, μεταξύ του Χρήστου Γρούτσου και του αντιπάλου του, Mislav Kovačić, που τελείωσε, ευτυχώς, για τον γιατρό από τα Τρίκαλα με 13-11. Είχαν προηγηθεί δύο νίκες στην αρχή, του Γιώργου Κλείτσα και του Στέφανου Μπονάνου, που προϊδέαζαν μια σαφώς ευκολότερη επικράτηση από όσα τελικώς διαδραματίστηκαν. Όμως, κατά σειρά οι Αυδής και Προυκάκης, απέτυχαν να «τελειώσουν» το πρωτάθλημα, αφήνοντας τον... ατυχή συμπαίκτη τους να καθαρίσει την μπουγάδα.

Ευτυχώς, ο (για δεύτερη φορά, πλέον) Πρωταθλητής  Ευρώπης, θυμήθηκε τις ένδοξες μέρες  του Velden το 2009, όταν είχε κατακτήσει τον αντίστοιχο ατομικό τίτλο, κέρδισε έναν συγκλονιστικό αγώνα (βρέθηκε πίσω 2-0, 8-2 μπροστά, και 11-8 πίσω πάλι!) και χάρισε στη χώρα μας μια επιτυχία δίχως προηγούμενο. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι την τρίτη θέση κατέκτησε η Αρμενία, επικρατώντας με 3-1 των απογοητευμένων Βρετανών.

Στον  δρόμο τους για την κατάκτηση  του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι διεθνείς μας κέρδισαν συνολικά τα 33 από τα 49 παιχνίδια που έπαιξαν στη  διοργάνωση, επίδοση ασφαλώς αξιοζήλευτη  και από τις υπόλοιπες 17 ομάδες που συμμετείχαν.

Παρά  το γεγονός ότι το συνολικό δυναμικό των ανά την Ελλάδα ασχολούμενων συστηματικά με το αντικείμενο αθλητών, μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα εκατό άτομα, εντούτοις αυτή η  παρέα, έχει καταφέρει ήδη να φέρει  αξιοπρόσεκτες διεθνείς επιτυχίες  σε επίπεδο ατομικού και ζευγών. Στα έξι χρόνια που δραστηριοποιείται  η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon, μετράμε ήδη (πλην της πρόσφατης, ομαδικής επιτυχίας) δύο χρυσά και δύο χάλκινα σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ένα αργυρό σε Παγκόσμιο. Για να μην αναφέρουμε βέβαια, το πλήθος διακρίσεων σε διεθνή τουρνουά του European Backgammon Tour και του World Golden Circuit.

Είναι όμως πραγματικά κρίμα σε μία χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση στο τάβλι, να υπάρχουν λιγοστοί που να ασχολούνται  με την αγωνιστική όψη του παιχνιδιού. Αναλογιστείτε τι διακρίσεις θα είχαμε στο εξωτερικό, αν μόνο ένα μικρό  ποσοστό από όσους αγαπούν  το τάβλι, αποφάσιζαν να ασχοληθούν πιο  συστηματικά...

Ο μοναδικός  φορέας που ασχολείται επισήμως με το backgammon στην Ελλάδα, είναι η αναγνωρισμένη από το κράτος, Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon, υπεύθυνη για τις εγχώριες διοργανώσεις (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) εδώ και έξι χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τη δράση και τις εκδηλώσεις της, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα www.bgfed.gr.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου