Στην φάμπρικα του "ΜΑΣΟΥΤΗ" δεν επιτρέπεται η συνδικαλιστική δράση

23/10/2011, 2:48 μμ. Εκδικητική απόλυση εργαζομένου με συνδικαλιστική δράση από την εταιρία «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Σούπερ Μάρκετ» καταγγέλλει σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη η βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου.
Σύμφωνα με την κ. Καλαντίδου η εταιρία προχώρησε στην απόλυση του εργαζομένου κ. Νίκου Παπαδάκη με σκοπό να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους της που παρουσιάζουν συνδικαλιστική δράση. Οπως εξηγεί η βουλευτής στην έντυπη «Κ», «η εταιρία Μασούτης προχώρησε στην απόλυση του κ. Παπαδάκη σχεδιασμένα και μεθοδευμένα. Με διάτρητα επιχειρήματα τον απέλυσαν. Είχαν αποφασίσει να τον απολύσουν καθώς ο εργαζόμενος ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και θα κατέθετε σε λίγες μέρες στο δικαστήριο. Στο παρελθόν έγινε το πρώτο δικαστήριο και στις 3 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη δίκη».
Δουλεύει 8ωρο, εμφανίζεται 4ωρο
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο εν λόγω υπάλληλος εργαζόταν στην επιχείρηση από το 2005, ενώ τον τελευταίο χρόνο δραστηριοποιούνταν συνδικαλιστικά, συμμετέχοντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις και διανέμοντας υλικό του σωματείου. Ενώ δούλευε με πλήρη απασχόληση και πληρωνόταν ως οκτάωρος, είχε προσληφθεί με σύμβαση τετράωρη. «Πρόκειται για μια συνήθη τακτική της εν λόγω εταιρίας, όπως και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Προσλαμβάνουν τους εργαζομένους με σύμβαση ημιαπασχόλησης για να μπορούν να τους έχουν υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Να μπορούν εύκολα και γρήγορα, χωρίς να λογοδοτήσουν σε κανέναν, να αλλάξουν το εργασιακό τους καθεστώτος» καταγγέλλει η κ. Καλαντίδου.
Η ίδια εξηγεί στην έντυπη «Κ», πως «παρά τις πιέσεις από την επιθεώρηση εργασίας, η εταιρία όπως φαίνεται επιμένει στην απόλυση και ο εργαζόμενος, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει την απόλυσή του, είναι έτοιμος να κινηθεί νομικά». Σχολιάζει μάλιστα πως «την ανάπτυξη του Μασούτη θα πρέπει να απολαμβάνουν και οι εργαζόμενοι και οι πελάτες με φθηνότερες τιμές» ενώ διευκρινίζει πως η επιχείρηση είναι συνεπής στη μισθοδοσία της.
Απολύθηκε γιατί ήταν μάρτυρας
Ο εργαζόμενος ήταν αυτόπτης μάρτυρας, μαζί με ακόμα τρεις υπαλλήλους, θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος συναδέλφου τους στις 08.05.2007. Οι δυο έχουν απολυθεί ενώ ο τρίτος επέστρεψε στη δουλειά του μετά από παρέμβαση του κλαδικού σωματείου.
Σύμφωνα με τη βουλευτή η απάντηση του αρμόδιου υπουργού θα αποτελέσει μια μορφή πίεσης και ένα εργαλείο του σωματείου και της επιθεώρησης εργασίας για μελλοντικά περιστατικά απολύσεων εργαζομένων λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. «Οι συνδικαλιστές κυνηγιούνται σε όλους τους χώρους δουλειάς» αναφέρει και μιλά στην “K” για τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους.
«Οχι σωστοί έλεγχοι»
«Οι εργοδότες αυθαιρετούν και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Και από πού να το βρουν; Οταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι ελλιπείς και δεν εφαρμόζουν τη νομιμότητα. Οταν οι έλεγχοι δεν γίνονται σωστά, γιατί και οι υπεύθυνοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας φοβούνται και αυτοί τους επιχειρηματίες» δηλώνει και αναφέρει πρόσφατο παράδειγμα στην Αθήνα όπου ο εργοδότης φώναξε την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τους επιθεωρητές που πραγματοποιούσαν εκείνη την ώρα έλεγχο στο χώρο εργασίας.
«Το πλαίσιο στο οποίο καλείται να δραστηριοποιηθεί η Επιθεώρηση Εργασίας είναι από μόνο του αντεργατικό. Οι υπάλληλοι δεν είναι αρκετοί, δεν έχουν αυτοκίνητα, αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τις μετακινήσεις τους με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι και οι εργοδότες που αυθαιρετούν να μένουν ατιμώρητοι» συμπληρώνει. Η εφημερίδα, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας που πραγματοποιεί, δημοσιεύει τη συνέντευξη της βουλευτού κ. Καλαντίδου, η οποία άλλωστε έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΑΚΗΣ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια:

  1. Σιγά το νέο.τώρα το πήρατε χαμπάρι?χρονια τωρα γίνεαται αυτο.
    Τακτικές που θυμιζουν την ΣΤΑΖΙ,παρακολουθωντας εργαζομένους μην τυχον και τολμησουν να κανουν αγορές ακόμα και στην ανάγκη απο άλλη εταιρεία,υπάρχουν ανθρωποι που έτσι και σε δουν να κάνεις κατι τετοιο την πάτησες.
    Χαρακτηριστικη περίπτωση γυναίκας που απλως μπηκε να χαιρετησει φιλη της την ειδαν καποιοι το <> και η συνέχεια γνωστή....
    Εννοείτε σε όλες της καιριες θέσεις συγγενικά πρόσωπα για να γίνεται όλα ποιο εύκολα.
    Τακτικές,καταλογισμών ευθυνών και ψευδών παρουσιάσεων,συμπεριφορές,και πολλά άλλα καθημερινά.
    Πολλύ άνετα μέχρι και κλέψιές στήνουν για να διώξουν καποιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα έτσι ήταν ο μασούτης. δεν είναι τυχαία η μεγαλύτερη αλυσίδα στην β. ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή